Intervjuer

Jonna

Jonna Teresa Bylund

Gick på konstskolan:
1997-1999

Gör idag:
Är utbildad förskollärare vid Göteborgs universitet och har arbetat i fem år på två olika Reggio Emiliainspirerade förskolor, med ansvar för bild och formundervisningen. Föreläser stundtals om Reggio Emiliainspirerat förhållningssätt i förskolan. Målar och skulpterar och har utställningar i Göteborg. Finns med i ”Zenit” kultur tidning i arkivet över intervjuer med konstnärer, se http://www.zenitkultur.com

Vad betyder skolan för dig och varför ska den finnas kvar?
Jag begav mig nitton år gammal till Västerås från den lilla kuststaden Uddevalla. Jag var den enda på skolan då som kom ”utifrån”. Jag var full med frågor och vetgirighet vilket lärarna välkomnade. De lät mig debattera under konsthistorielektionerna och målarlärare Ove Hjälmgården stack till mig litteratur som berörde min åsikter.

Undervisningen var klassisk och gav oss färg- och formseende samt ett hantverkskunnade kring måleri, skulptur och grafik som jag tror är sällsynt på andra konstskolor i Sverige. Lärarna tog sig tid att utmana oss enskilt i vår skapandeprocess och för mig blev utbildningen avgörande för det jag ägnar mig åt idag. I mitt arbete som lärare kan jag omsätta mina bild- och formkunskaper till förmån för barnens lärande. I det enskilda arbetet i ateljén kan jag självständigt fortsätta att utveckla mitt måleri tack vare genuina grundkunskaper från konstskolan.

Utan att låta allt för förbannad så tycker jag att lägga ner en välfungerande konstskola med anor långt bak i tiden, är som att lägga munkavel på framtida kulturarbetare. Det är dags att ändra synen på kultur och se det som ett nödvändigt andningshål i samhället. Att lägga ner konstskolan blir bara en i raden av patetiska små besparingar i finanskrisens tider som tar musten ur människor.

There are no comments on this post.

Lämna en kommentar